Χτίζοντας Γέφυρες στη Γλωσσική Εκπαίδευση: Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Δεύτερο Σεμινάριο Επαφής YUFE– Ουκρανίας

Χτίζοντας Γέφυρες στη Γλωσσική Εκπαίδευση: Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Δεύτερο Σεμινάριο Επαφής YUFE– Ουκρανίας

  • Το Δεύτερο Σεμινάριο Επαφής YUFE–Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου 2024, στην ιστορική πόλη του Τόρουν στην Πολωνία, συγκέντρωσε εκπαιδευτικούς και καινοτόμους της γλωσσικής εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη και την Ουκρανία. Το σεμινάριο, το οποίο φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Νικόλαου Κοπέρνικου (NCU) στο πλαίσιο του έργου Δίκτυο Ενσωμάτωσης Κοπέρνικου (COIN2), χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα "Αλληλεγγύη με την Ουκρανία" της NAWA και επικεντρώθηκε στην προώθηση της διαδικτυακής γλωσσικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

    Το Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου εκπροσώπησαν οι Δρ. Shaunna Ιωαννίδου, Françoise Jammet, Εκατερίνα Κονίνα Σταυροπούλου και Δρ. Duriye Gokcebag. Η παρουσία τους ανέδειξε τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Κύπρου για την προώθηση της καινοτομίας και τον ηγετικό του ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της γλωσσικής εκπαίδευσης.

    Το σεμινάριο ξεκίνησε με μια περιήγηση στην Παλιά Πόλη του Τόρουν, δημιουργώντας ένα φιλόξενο κλίμα συνεργασίας. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τη δημιουργική δραστηριότητα Restaurant of Your Dreams, η οποία ανέδειξε τον ρόλο των καινοτόμων διδακτικών στρατηγικών στη βελτίωση της γλωσσικής μάθησης και της πολιτισμικής κατανόησης.

    Μεταξύ των ξεχωριστών στιγμών του σεμιναρίου ήταν δύο παρουσιάσεις από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κύπρου, που υπογράμμισαν τη δέσμευση του ιδρύματος για εκπαιδευτική πρόοδο. Η Françoise Jammet παρουσίασε το θέμα “ChatGPT: A Useful Tool for Our Students ... and For Us!”. Στη συνεδρία της, ανέλυσε τον μετασχηματιστικό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη γλωσσική εκπαίδευση, δείχνοντας πώς εργαλεία όπως το ChatGPT μπορούν να διευκολύνουν την προετοιμασία μαθημάτων, να παρέχουν εξατομικευμένο εκπαιδευτικό υλικό και να αυτοματοποιούν την ανατροφοδότηση.

    Μια διαφορετική πτυχή παρουσίασε η Δρ. Shaunna Ιωαννίδου με το θέμα “Design, Development and Implementation of AR Scenarios – Exploring Our Experience and Practices in the DIMPE Project.” Με βάση τη δουλειά της στο έργο Ψηφιοποίησης Πολυγλωσσικών Προγραμμάτων στα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (DIMPE), τόνισε πώς η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) μπορεί να δημιουργήσει διαδραστικές, καθηλωτικές μαθησιακές εμπειρίες. Η παρουσίαση υπογράμμισε τη δυνατότητα της AR να μεταμορφώσει τις παραδοσιακές τάξεις σε δυναμικούς, εμπνευσμένους χώρους μάθησης, καθιστώντας τη γλωσσική εκπαίδευση πιο προσιτή και ελκυστική.

    Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε επίσης συζητήσεις για θέματα όπως η αξιολόγηση γραπτών που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η ενσωμάτωση της κυβερνοασφάλειας στη γλωσσική εκπαίδευση και η εφαρμογή στρατηγικών όπως η διδασκαλία μέσω έργων και ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη διαδραστικότητα.

    Οι Ουκρανοί εκπαιδευτικοί συνέβαλαν ουσιαστικά στις συζητήσεις, μοιράζοντας τις εμπειρίες τους και προσφέροντας μια συγκινητική υπενθύμιση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας σε δύσκολες συνθήκες. Οι συμβολές τους ανέδειξαν τη δύναμη της εκπαίδευσης ως εργαλείου σύνδεσης και ελπίδας.

    Το Δεύτερο Σεμινάριο Επαφής YUFE–Ουκρανία ήταν μια γιορτή συνεργασίας, καινοτομίας και κοινής δέσμευσης για την εκπαιδευτική πρόοδο. Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναδείξει την τεχνογνωσία του, να ενισχύσει τις συνεργασίες του και να υιοθετήσει νέες ιδέες που θα καθορίσουν τις μελλοντικές του πρωτοβουλίες. Το σεμινάριο ανέδειξε τη ζωτική σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την εξέλιξη της γλωσσικής εκπαίδευσης σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από όλο και μεγαλύτερη αλληλεπίδραση.