Τρισάγιο στη μνήμη εννέα πεσόντων πυροβολητών

Τρισάγιο στη μνήμη εννέα πεσόντων πυροβολητών

  • Παραμονή της μαύρης επετείου από τα πενήντα χρόνια της Τουρκικής Εισβολής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού τίμησαν τη μνήμη των εννέα πεσόντων Υπαξιωματικών και Οπλιτών Πυροβολητών που θυσιάστηκαν ηρωικά στις 20 Ιουλίου 1974.

    Στο Μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στον αίθριο χώρο των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκεί όπου έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τελέσθηκε Τρισάγιο στη μνήμη τους. Η ανέγερση του Μνημείου έχει σημαντική ιστορική και συμβολική αξία, καθώς στη συγκεκριμένη  περιοχή έδρευε το στρατόπεδο δύο Μονάδων του Πυροβολικού: της 184ΠΠΠ και της 185ΜΠΠ.  

    Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τάσος Χριστοφίδης με συγκίνηση ανέφερε: «Για εμάς, αυτοί οι εννέα πεσόντες είναι παιδιά του Πανεπιστημίου Κύπρου», συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται να στοχαστούμε τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικό, ώστε τη τύχη αυτών των παιδιών να μην τη γνωρίσουν άλλα παιδιά στο μέλλον».

    Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, κ. Γιώργος Κοφτερός σημείωσε ότι «πενήντα χρόνια μετά την αιματηρή θυσία τους, η μνήμη τους στέκεται αγέρωχη, αγγίζοντας με δέος, σεβασμό και συγκίνηση σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου». Τόνισε επίσης ότι η θυσία τους δεν υπήρξε μάταιη, αλλά αποτέλεσε φραγμό στην επέλαση του εχθρού, και θα μας εμπνέει πάντα να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά του Ελληνισμού.

    Οι εννέα ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα με αυταπάρνηση και απαράμιλλή ανδρεία, των οποίων η μνήμη και θυσία τιμήθηκαν στο Τρισάγιο είναι οι ακόλουθοι: ο Έφεδρος Υπασπιστής Προδρομίδης Γιώργος, ο στρατιώτης Πατσαλή Κώστας, ο στρατιώτης Πηλιάς Μιχαήλ, ο στρατιώτης Κουδουνά Κωνσταντίνος, ο στρατιώτης Δημητρίου Γιαννάκης, ο Κωνσταντίνου Παναγιώτης, ο στρατιώτης Ξενή Χαραλάμπους Σάββας, ο στρατιώτης Πέτσας Μάριος, και ο στρατιώτης Λακαταμίτης Νίκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι Κουδουνάς και Προδρομίδης είχαν εξασφαλίσει θέση στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Το Τρισάγιο τελέσθηκε παρουσία Πολιτειακών αξιωματούχων και στρατιωτικής ηγεσίας, των Πρυτανικών Αρχών και της Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, της ακαδημαϊκής και διοικητικής  κοινότητας, των οικογενειών των πεσόντων και όλων των φοιτητικών παρατάξεων. Μετά το πέρας του τρισαγίου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στεφάνι κατέθεσε η Υφυπουργός Πολιτισμού, κα Βασιλική Κασσιανίδου, ενώ παρέστησαν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι και πλήθος πυροβολητών.