Το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε την πρώτη τεχνική συνάντηση του ερευνητικού έργου iSEE-6G

-
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη τεχνική συνάντηση του ερευνητικού προγράμματος iSEE-6G, στις 27-28 Ιανουαρίου 2025, στο Κέντρο Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», υπό την αιγίδα της ερευνητικής ομάδας IRIDA του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στη συνάντηση πήραν μέρος 20 συμμετέχοντες από 12 διαφορετικούς πανεπιστημιακούς και βιομηχανικούς οργανισμούς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις προηγμένες υποδομές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών παραγωγικών ημερών, οι εταίροι ενίσχυσαν τη συνεργασία τους και συζήτησαν κρίσιμα ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν την υλοποίηση του έργου. Μέσα από παρουσιάσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις, αναδείχθηκε η πρόοδος του έργου, ενώ παράλληλα καθορίστηκαν οι προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τους στόχους του ερευνητικού έργου iSEE-6G.
iSEE-6G: Integrated SEnsing, Energy and Communication for 6G Networks
Το ερευνητικό πρόγραμμα "iSEE-6G: Integrated SEnsing, Energy and Communication for 6G Networks" στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολιστικής, πολυεπίπεδης αρχιτεκτονικής για τα μελλοντικά δίκτυα 6G η οποία, για πρώτη φορά, θα υποστηρίζει την από κοινού λειτουργία επικοινωνιών, υπολογιστικών διαδικασιών, ανίχνευσης και μεταφοράς ενέργειας (Joint Communications, Computation, Sensing and Power transfer-JCCSP) με τη χρήση κοινών τηλεπικοινωνιακών υποδομών καθώς και νέων τεχνολογιών, όπως οι έξυπνες επαναδιαμορφώσιμες επιφάνειες/αντένες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (unmanned aerial vehicles – UAVs). Ενσωματώνοντας τις πιο πάνω λειτουργίες και τεχνολογίες σε μία ενιαία πλατφόρμα, η προτεινόμενη λύση στοχεύει στην υλοποίηση διάφορων εφαρμογών όπως ο ακριβής εντοπισμός θέσης, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η κάλυψη των αναγκών του Διαδικτύου των Πάντων (Internet-of-Everything). Οι καινοτόμες ιδέες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του iSEE-6G θα επαληθευθούν μέσω εργαστηριακών προσομοιώσεων και θα εφαρμοστούν σε δύο μεγάλης κλίμακας υλοποιήσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις δύο κορυφαίων βιομηχανικών εταίρων του έργου.
Ερευνητική ομάδα IRIDA
Η ερευνητική ομάδα IRIDA του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Ιωάννη Κρικίδη, εστιάζει στην αποτελεσματική ενσωμάτωση της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας στα μελλοντικά ασύρματα συστήματα 6ης γενιάς, στον σχεδιασμό νέων κυματομορφών, και την ανάπτυξη έξυπνων τεχνικών διαμόρφωσης δέσμης. Η έρευνα αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές εφαρμογές στα μελλοντικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα ειδικότερα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τα συστήματα νέα γενιάς, όπου δισεκατομμύρια έξυπνες συσκευές, συνδέονται μεταξύ τους μέσω τηλεπικοινωνιακού ασύρματου δικτύου και απαιτούν ενέργεια για τη λειτουργία τους.
Το έργο iSEE-6G συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την European Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU) Partnership, με προϋπολογισμό €4.340.000.
Εταίροι:
Technische Universitat Berlin, Airbus, Interuniversitair Micro-Electronica Centrum, Katholieke Universiteit Leuven, Wings Ict Solutions Technologies, University Of Cyprus-Irida Research Lab, Orange Romania, Agricloud, Mellanox Technologies Ltd, Direk Ltd
Ιστοσελίδα: https://isee6g.eu/