Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκαινιάζει το AM2C3 – Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής και Προηγμένων Υλικών

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκαινιάζει το AM2C3 – Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής και Προηγμένων Υλικών

  • Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκαινιάζει με υπερηφάνεια το AM2C3 – Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής και Προηγμένων Υλικών, ένα νέο φιλόδοξο έργο με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe Twinning. Το έργο AM2C3 στοχεύει στην ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας της Κύπρου, δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς για την τοπική και περιφερειακή βιομηχανία στον τομέα της προσθετικής κατασκευής μετάλλων και των προηγμένων υλικών.

    Σε πλήρη ανάπτυξη, το AM2C3 θα παρέχει υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων υλικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις εταιρείες που στοχεύουν να εισέλθουν στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Η αγορά του New Space, στην οποία στοχεύει το έργο, αντιπροσωπεύει τη νέα ιδιωτική διαστημική βιομηχανία, η οποία ακολουθεί καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές υπηρεσίες. Μέσω της προσφοράς εξειδικευμένων λύσεων υψηλής αξίας, βασισμένων σε τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής, το AM2C3 θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών στην αναδυόμενη αυτή αγορά.

    Ως ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, το AM2C3 θα καλλιεργήσει εξειδίκευση σε έρευνες υψηλού τεχνολογικού επιπέδου (TRL), υποστηρίζοντας την ανάπτυξη υλικών και τεχνολογιών για εφαρμογές σε τομείς υψηλής αξίας. Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων κραμάτων αλουμινίου και μεταλλικών σύνθετων υλικών (MMC), τα οποία είναι κρίσιμα για τις απαιτητικές συνθήκες λειτουργίας εξοπλισμού και εξαρτημάτων στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Η διεξαγωγή της έρευνας υποστηρίζεται από χαμηλού κόστους τεχνικές, όπως η μηχανική άλεση (ball milling) για την παραγωγή σύνθετων σκονών μεταλλικών υλικών, οι οποίες στη συνέχεια επεξεργάζονται μέσω της προσθετικής κατασκευής με τη χρήση τεχνικών Laser Powder Bed Fusion (LPBF) για τη δημιουργία λειτουργικών εξαρτημάτων. Η LPBF είναι μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους εκτύπωσης μετάλλων, χρησιμοποιώντας λέιζερ για να λιώσει και να συγχωνεύσει μεταλλικές σκόνες, στρώμα προς στρώμα, δημιουργώντας σύνθετα και ανθεκτικά μέρη. Είναι ιδανική για εξαρτήματα υψηλής πολυπλοκότητας και ανάλυσης, ενώ προσφέρει ευελιξία στη χρήση υλικών.

    Το έργο υλοποιείται με τη συμμετοχή κορυφαίων ερευνητικών οργανισμών, όπως το IMDEA Materials Institute (Ισπανία), το Empa - Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Ελβετία) και το SINTEF (Νορβηγία), οι οποίοι φέρνουν εξειδίκευση στην ανάπτυξη και χαρακτηρισμό κραμάτων αλουμινίου και σύνθετων υλικών αλουμινίου για εφαρμογές υψηλής αξίας.

    Το AM2C3 θα στεγαστεί στις νέες εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2024.

    Το κέντρο θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα, καλοκαιρινά σχολεία, σεμινάρια και εργαστήρια σε ένα ευρύ φάσμα κοινού, από φοιτητές και βιομηχανίες έως φορείς χάραξης πολιτικής. Προσκαλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας για να συνδεθούν και να ενημερωθούν για τις μελλοντικές δράσεις του κέντρου.

    Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/am2c3 ή επικοινωνήστε με την ομάδα του AM2C3 στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Κόνεως - Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής - Πανεπιστήμιο Κύπρου (Δρ. Θεοδώρα Κυράτση (kyratsi.theodora@ucy.ac.cy) και Δρ. ‘Αγγελο Ευαγγέλου (evangelou.evangelos@ucy.ac.cy).