Το νέο ευρωπαϊκό έργο «U-CARE» στοχεύει στον μετασχηματισμό της αστικής υγείας μέσω καινοτόμου σχεδιασμού και έρευνας

-
Το έργο U-CARE, που ξεκίνησε πρόσφατα με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των πιεστικών υγειονομικών και κλιματικών προκλήσεων που επηρεάζουν τα σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα. Υπό τον συντονισμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου και με την υποστήριξη πέντε κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού εργαστηρίου SURF (Society and Urban Form Lab) του Πανεπιστημίου Κύπρου, το U-CARE θα αναπτύξει πρωτοποριακά εργαλεία και μεθοδολογίες για τη βελτίωση της αστικής υγείας μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού.
Η αστική υγεία ορίζεται ως τα αποτελέσματα του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που επηρεάζουν την υγεία, την ευημερία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων και των κοινοτήτων. Αποτελεί κρίσιμο παράγοντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ιδίως υπό το πρίσμα της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Παρόλα αυτά, η έρευνα και η επαγγελματική καθοδήγηση στον τομέα αυτό παραμένουν αποσπασματικές, οδηγώντας σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υιοθέτηση τεκμηριωμένων λύσεων με στόχο τη στήριξη θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Επιστήμης και Γνώσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κενό της αστικής υγείας συνιστά σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών.
Επαναπροσδιορίζοντας την Αστική Υγεία μέσω μιας Ολοκληρωμένης Προσέγγισης
Στο πλαίσιο της καινοτόμου εκπαιδευτικής του προσέγγισής, το έργο U-CARE θα εισαγάγει τη μεθοδολογία τριών βημάτων UrbanCare, η οποία περιλαμβάνει την έρευνα για την αστική υγεία με στόχο την αξιολόγηση περιβαλλοντικών κινδύνων σε επίπεδο γειτονιάς, τη διαγνωστική αξιολόγηση για τη διερεύνηση των αστικών υποδομών, της δυναμικής τους και των πιθανών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον και την υγεία του πληθυσμού, καθώς και τη διοργάνωση εργαστηρίων λήψης αποφάσεων, με τη συμμετοχή πολιτών, φορέων χάραξης πολιτικής και επαγγελματιών, για τον σχεδιασμό στρατηγικών και σχεδίων δράσης. Μέσα από αυτά τα βήματα, το U-CARE θα αναπτύξει νέες εκπαιδευτικές ενότητες που εστιάζουν σε διαφορετικές πτυχές της αστικής υγείας στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια, στοχεύοντας στη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων και επαγγελματιών δημόσιας υγείας και τη δημιουργία υγιεινών και βιώσιμων περιβαλλόντων. Το έργο θα υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις – Φλωρεντία, Γκέτεμπουργκ, Βερολίνο και Λευκωσία πουπεριλαμβάνουν:
- την ανάπτυξη Δεικτών Αστικής Υγείας για την παρακολούθηση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης
- τη διεξαγωγή έρευνας μεικτής μεθοδολογίας στις πιλοτικές τοποθεσίες για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις βασικές προκλήσεις της αστικής υγείας
- τη δημιουργία μιας φιλικής προς το χρήστη διαδικτυακής πλατφόρμας U-Care για την οπτικοποίηση δεδομένων αστικής υγείας με τρόπο που να είναι εύκολα προσβάσιμος και κατανοητός από τους ενδιαφερόμενους φορείς
- τη διοργάνωση Εργαστηρίων Λήψης Αποφάσεων σε κάθε πόλη. Στα εργαστήρια αυτά θα γίνεται συζήτηση των ευρημάτων της έρευνας, προσδιορισμός των τοπικών προκλήσεων, καθορισμός στόχων και βελτίωση των σχεδιαστικών λύσεων στις γειτονιές για την αναβάθμιση της αστικής υγείας.
Στην Κύπρο, η περιοχή μελέτης του έργου είναι η γειτονιά που περιβάλλει το Μακάρειο Νοσοκομείο στον Στρόβολο. Στο έργο U-CARE θα συμμετάσχουν διάφορες ενδιαφερόμενοι φορείς, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων. Φοιτητές/τριες και ακαδημαϊκοί από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια θα επωφεληθούν από νέο εκπαιδευτικό υλικό και ερευνητικές ευκαιρίες, ενώ επαγγελματίες στους τομείς του αστικού σχεδιασμού, της δημόσιας υγείας και των περιβαλλοντικών επιστημών θα συμβάλουν με την τεχνογνωσία τους, ενισχύοντας παράλληλα τις ικανότητές τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πολίτες, κοινωνία των πολιτών, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, φορείς λήψης αποφάσεων και τοπικές κυβερνήσεις θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να προωθήσουν πολιτικές και σχεδιαστικές λύσεις για τη βελτίωση της αστικής υγείας.
Το έργο U-CARE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης με αριθμό 2023-1-DE01-KA220-HED-000161246.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο U-CARE, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, https://ucareproject.eu/.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο SURF, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.surf.com.cy/.
Για επικοινωνία: Ilaria Geddes, Ερευνήτρια, [email protected]
Σημειώσεις προς τους συντάκτες:
- Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντικατοπτρίζουν κατ' ανάγκη εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι' αυτές.
- Οι εταίροι του έργου είναι το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (συντονιστής του έργου), το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, το BHL Building Health Lab UG και η RESET Ltd.
- Το έργο έχει τριετή διάρκεια από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2026.
- Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400.000,00 ευρώ.