Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Σύμβουλοι στην Κυπριακή Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης

-
Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μία εισαγωγή και μία ανάλυση των κυριότερων νομικών ζητημάτων που άπτονται του διοικητικού συμβουλίου και των συμβούλων στην Κυπριακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Θα δοθεί έμφαση στη δομή και λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και στην έννοια και τον ρόλο του συμβούλου στα πλαίσια του περί Εταιρειών Νόμου (Κεφάλαιο 113) και της Κυπριακής και κοινοδικαιικης νομολογίας. Επίσης, θα αναλυθεί ο διορισμός των συμβούλων και οι κατηγορίες των συμβούλων, ενώ θα επεξηγηθούν και άλλα ζητήματα, όπως είναι η αμοιβή συμβούλων, η παύση συμβούλου και η έκπτωση συμβούλου από το αξίωμά του, καθώς και άλλοι τρόποι απώλειας του αξιώματος του συμβούλου. Θα αναλυθούν εκτενώς τα καθήκοντα των συμβούλων. Τέλος, θα εξεταστεί η αντιμετώπιση των συνεπειών των παραβάσεων καθηκόντων των συμβούλων.
Οι συμμετέχουσες/χοντες θα κατανοήσουν τη δομή και τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και θα αφομοιώσουν τον ρόλο του συμβούλου σε μία Κυπριακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Με το πέρας του σεμιναρίου, θα έχουν αποκομίσει πολύ σημαντικές νομικές γνώσεις σχετικά με το διοικητικό συμβούλιο και τους συμβούλους, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν τον τρόπο διοίκησης μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. Το διοικητικό συμβούλιο και οι σύμβουλοι παίζουν κεντρικό ρόλο στη διοίκηση των εταιρικών υποθέσεων και στη λήψη αποφάσεων σε μία εταιρεία. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να παρέχει τις βασικές γνώσεις για την κατανόηση αυτού του κρίσιμου οργάνου και αυτής της κεφαλαιώδους σημασίας κατηγορίας αξιωματούχων μια εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. Το προσδοκόμενο όφελος αυτού του προγράμματος είναι η κατανόηση του βασικού νομικού πλαισίου διοίκησης και λήψης αποφάσεων σε μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δια μέσου του διοικητικού συμβουλίου και των συμβούλων. Η πρωτοτυπία του σεμιναρίου αυτού έγκειται στην ανάλυση των καίριων αυτών ζητημάτων του Κυπριακού εταιρικού δικαίου με λεπτομερειακό τρόπο υπό το πρίσμα της θεωρίας και της νομολογίας.
Εισηγητής: Θωμάς Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου
Ο Θωμάς Παπαδόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα Νομικής (DPhil in Law) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Του απονεμήθηκε το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2014» για τη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο King’s College London και στο Max Planck Institute Luxembourg. Επιπλέον, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού European Company Law (ECL) Journal, που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Kluwer, και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού European Company Case Law (ECCL) Review, που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Nomos. Είναι νομικός εμπειρογνώμων-εθνικός ανταποκριτής για το Κυπριακό εταιρικό δίκαιο σε διάφορους διεθνείς ερευνητικούς φορείς και προγράμματα. Το βιβλίο του έκτασης 1280 σελίδων με τίτλο «Κυπριακό Εταιρικό Δίκαιο» εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 από τον εκδοτικό οίκο της Νομικής Βιβλιοθήκης.
Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτες/τους, φοιτήτριες/τές, δικηγόρους-νομικούς συμβούλους, Δικαστές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές του Κυπριακού εταιρικού δίκαιου, λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης (π.χ. λειτουργοί του Εφόρου Εταιρειών), επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών και διοικητικών υπηρεσιών, λειτουργούς συμμόρφωσης (compliance officers), ελεγκτές και οικονομολόγους, άτομα που ασχολούνται και ειδικεύονται στη διοίκηση επιχειρήσεων και πρόσωπα που σκοπεύουν να συστήσουν ή να συμμετέχουν ως σύμβουλοι ή/και μέτοχοι σε μία εταιρεία στην Κύπρο.
Διάρκεια προγράμματος: 4 ώρες
Γλώσσα & τρόπος διεξαγωγής: Προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα & εξ αποστάσεως
Πότε: Δύο διαδικτυακές συνεδρίες, Τετάρτες στις 5 και 12 Φεβρουαρίου 2025, μεταξύ 18:30-20:30μ.μ.
Εγγραφές: https://www.ucy.ac.cy/alumni-development/life-long-learning/
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, ενώ υπάρχουν τέλη συμμετοχής. Για όλα τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου απονέμεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης, απαιτείται η ολοκλήρωση του κύκλου του σεμιναρίου. Εκτός από το πιστοποιητικό παρακολούθησης, στις/τους συμμετέχουσες/χοντες δίνεται παράλληλα και η δυνατότητα διεκδίκησης Πιστωτικών Μονάδων ECTS (για φοιτήτριες/τές) και Πιστοποιημένων Μονάδων ΠΔΣ (για επαγγελματίες νομικούς).
Πληροφορίες: Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων, Τ.: 22894305/227 (ώρες γραφείου), Ε.: [email protected]