Συνεργασία του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Boltzmann Research LTD

-
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωκιανός, Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής και ο Χαρίτων Χρήστου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών Boltzmann Research.
Αυτή η νέα συνέργεια αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), της Μηχανικής Μάθησης (ΜΜ), της Στατιστικής και της και της ανάλυσης/πρόβλεψης χρονοσειρών στα χρηματο-οικονομικά, καθώς και στην απονομή βραβείου αριστείας σε προπτυχιακούς φοιτητές στον τομέα της Στατιστικής. Η συνεργασία βασίζεται στο κοινό όραμα για την προώθηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της επιστημονικής αριστείας με στόχο να καθιερωθεί η Κύπρος ως περιφερειακό κέντρο στρατηγικής συνεργασίας σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
Συμπεριλαμβανομένων άλλων δραστηριοτήτων, η συμφωνία προωθεί τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως κοινές επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, τοποθετήσεις φοιτητών/τριων , προώθηση της πρακτικής άσκησης και της συμμετοχής σε έργα, καθώς και κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Boltzmann Research Χαρίτων Χρήστου δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που ανακοινώνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην Boltzmann Research, πιστεύουμε στη δύναμη των δεδομένων να μεταμορφώσουν επιχειρήσεις και βιομηχανίες και να βελτιώσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Συνεργαζόμενοι με ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που φημίζεται για την εντατική του έρευνα και την αφοσίωσή του στην επιστημονική αριστεία, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σημαντικές εξελίξεις στη μηχανική μάθηση, την ανάλυση χρονοσειρών και την επιστήμη των δεδομένων. Μέσω αυτής της συνεργασίας, στοχεύουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της θεωρητικής γνώσης και της πρακτικής εφαρμογής, παρέχοντας στους φοιτητές/τριες και τους ερευνητές/τριες πραγματικές προκλήσεις και προβλήματα μαζί με τα κατάλληλα εργαλεία για την επίλυσή τους. Η συλλογική μας προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθοδολογιών αιχμής που υπόσχονται όχι μόνο να ενισχύσουν τις στρατηγικές μας δυνατότητες αλλά και να συμβάλουν σημαντικά στην περιφερειακή και παγκόσμια οικονομία της γνώσης».