Support4Resilience - Νέο έργο Horizon Europe

Support4Resilience - Νέο έργο Horizon Europe

  • Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει στο νέο ευρωπαϊκό έργο Support4Resilience το οποίο ξεκίνησε την 1η  Μάρτιου 2024. Το ερευνητικό πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ψυχικής ευεξίας μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των φροντιστών/ριών των ηλικιωμένων μέσω της ανάπτυξης, της δοκιμής και της αξιολόγησης τεχνολογικών εργαλείων για την υποστήριξη της ομάδας διοίκησης οντοτήτων στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Σκοπός του έργου είναι η ενδυνάμωση των οντοτήτων του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ώστε να προσελκύουν και να διατηρούν το υγειονομικό προσωπικό που απασχολείται στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων. Το έργο διαρκεί 4 χρόνια και η χρηματοδότησή του, η οποία φτάνει στα €6 εκ. από τα οποία αναλογούν περίπου 750.000€ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γίνεται από το πρόγραμμα Horizon Europe. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της κρίσιμης έλλειψης προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέχει σημαντική θέση στην κοινοπραξία του έργου Support4Resilience, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του στον Τομέα της Τεχνολογίας Λογισμικού (Τμήμα Πληροφορικής) και της Ψυχιατρικής (Ιατρική Σχολή). Επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Καπιτσάκη από Το Τμήμα Πληροφορικής και ο Επίκουρος Καθηγητής Ανδρέας Χατζηττοφής από την Ιατρική Σχολή.

    Το έργο Support4Resilience

    Υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των δυνατοτήτων και των απαιτήσεων στην ευρωπαϊκή φροντίδα ηλικιωμένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλό φόρτο εργασίας, αυξανόμενα επίπεδα άγχους και επαγγελματική εξουθένωση, που επηρεάζουν όχι μόνο τους/τις εργαζόμενους/ες στον τομέα της υγείας αλλά και τους πλησιέστερους συγγενείς των ατόμων που περιθάλπονται. Οι ερευνητές/ριες θα αναπτύξουν στο πλαίσιο του έργου τεχνολογικά εργαλεία για την υποστήριξη της διοίκησης στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και την προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. 

    Το έργο Support4Resilience περιλαμβάνει συνολικά 14 εταίρους από 9 χώρες. Επικεφαλής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο του Stavanger (Νορβηγία). Εκτός από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι εταίροι περιλαμβάνουν το European Forum for Primary Care (Ολλανδία), το Πανεπιστήμιο Stefan Cel Mare της Suceava (Ρουμανία), το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ (Ολλανδία), τη International Society for Quality in Health Care CLG (Ιρλανδία), το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας (Φινλανδία), το Πανεπιστήμιο Jaume I του Castellón (Ισπανία), το Ίδρυμα Jaume I University-Businness (Ισπανία), Turku University of Applied Sciences (Φινλανδία), Casa Cardinale Maffi Foundation (Ιταλία), Scuola Superiore Di Studi Universitari e di Perfezionamento S Anna (Ιταλία), Norwegian University of Science and Technology (Νορβηγία) και συνεργαζόμενος εταίρος, το Australian Institute of Health Innovation του Macquarie University (Αυστραλία). 

    Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου: https://support4resilience.eu/.