Shanghai Ranking Consultancy - Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάμεσα στα κορυφαία σε οκτώ θεματικά πεδία για το 2024

Shanghai Ranking Consultancy - Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάμεσα στα κορυφαία σε οκτώ θεματικά πεδία για το 2024

  • H Shanghai Ranking Consultancy ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της κατάταξης για τα ακαδημαϊκά πεδία (Global Rankings of Academic Subjects) για το 2024, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου να κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα σε οκτώ επιστημονικά πεδία, όπως αυτά παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα.

    Επιστημονικό Πεδίο

    Κατάταξη

    Automation & Control

    101-150

    Electrical & Electronic Engineering

    151-200

    Psychology

    151-200

    Environmental Science & Engineering

    201-300

    Political Sciences

    201-300

    Physics

    401-500

    Computer Science & Engineering

    401-500

    Clinical Medicine

    401-500

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2024, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της Σαγκάης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν το μοναδικό κυπριακό πανεπιστήμιο που συγκαταλεγόταν στη συνολική λίστα ανάμεσα στα κορυφαία 701-800 πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο.

    Η πιο πάνω κατάταξη ανά θεματική αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου για καταξίωση στον διεθνή χώρο έρευνας και διδασκαλίας στην ανώτερη εκπαίδευση. Η αριστεία, η ποιοτική διδασκαλία και η έρευνα με αντίκτυπο αποτελούν για το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας αξίες αδιαπραγμάτευτες. Η κατάταξή μας στις λίστες κύρους φανερώνει τις τεράστιες δυνατότητες του πανεπιστημίου για διεθνή καταξίωση. Επαναλαμβάνουμε δε την αξία που θα προσδώσουν στον οργανισμό η ψήφιση αναγκαίων νομοθεσιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ιδρύματος, όπως η δυνατότητα προσφοράς ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε ξένες γλώσσες και η ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών.

    Η μεθοδολογία της κατάταξης Σαγκάης ανά επιστημονικό πεδίο

    Μεθοδολογικά, η κατάταξη των Πανεπιστημίων γίνεται σε 5 επιστημονικές κατηγορίες (θετικές επιστήμες, μηχανική, επιστήμες ζωής, ιατρικής, και κοινωνικές επιστήμες) και 55 επιστημονικά πεδία ανάλογα με το ακαδημαϊκό αντικείμενό τους. Για να επιτύχει ένα Πανεπιστήμιο να συμπεριληφθεί στην κατάταξη ανά θεματική, θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων κατά την περίοδο αξιολόγησης. Το κατώτατο όριο διαφέρει ανά επιστημονικό πεδίο και κυμαίνεται από 25 (π.χ. αεροδιαστημική μηχανική, επικοινωνίες, δημόσια διοίκηση κ.λπ.) μέχρι 200 δημοσιεύσεις (π.χ. φυσική, βιολογία, χημεία, κλινική ιατρική κ.λπ.).

    Η κατάταξη Global Rankings of Academic Subjects βασίζεται σε τέσσερις κύριους παράγοντες, οι οποίοι αξιολογούν την ακαδημαϊκή και ερευνητική απόδοση των πανεπιστημίων:

    Ποιότητα και ποσότητα δημοσιεύσεων: Μετράει τον αριθμό των δημοσιεύσεων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, καθώς και τον αριθμό των αναφορών των δημοσιεύσεων (citations).

    Διεθνής επιρροή και αναγνώριση: Αντικατοπτρίζει την ποιότητα και τη διεθνή αναγνώριση των ερευνητικών έργων μέσω παραμέτρων, όπως οι διεθνείς συνεργασίες και η διεθνής παρουσία των ερευνητών/ριών.

    Βραβεία και διακρίσεις: Περιλαμβάνει το συνολικό αριθμό του προσωπικού κάθε Πανεπιστημίου που κέρδισε σημαντικό βραβείο/διάκριση σε κάποιο επιστημονικό πεδίο.

    Ερευνητές/ριες παγκόσμιας κλάσης και ερευνητική αριστεία. Περιλαμβάνει τον αριθμό ερευνητών/ριών που έχουν σημαντική επιστημονική αναγνώριση και έχουν δημοσιεύσεις με σημαντική επίδραση στον τομέα τους. 

    Ακολούθως, η ανάλυση των δημοσιεύσεων γίνεται στη βάση ενός μοντέλου απόδοσης τιμών και βαρύτητας σε  δείκτες, έτσι ώστε να υπολογιστεί ο σταθμισμένος μέσος όρος για κάθε θέμα και κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά.