Νάσος Βαγενάς: «Μεγάλη τύχη αυτό που αγαπάς να ταυτίζεται με το επάγγελμά σου»

Νάσος Βαγενάς: «Μεγάλη τύχη αυτό που αγαπάς να ταυτίζεται με το επάγγελμά σου»

  • Σε μια ξεχωριστή τελετή και στην παρουσία πλήθους προσωπικοτήτων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε τον Νάσο Βαγενά, έναν από τους κορυφαίους ποιητές, φιλολόγους και λογοτεχνικούς κριτικούς της εποχής μας. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2025, ο κ. Βαγενάς αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου, ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στα νεοελληνικά γράμματα.

    Η Φιλοσοφική Σχολή, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισαν ομόφωνα να τιμήσουν τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για το έργο του. Όπως επισημάνθηκε στο ψήφισμα της Αναγόρευσης, το οποίο ανέγνωσε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Αν. Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, αποτύπωσε με έγκυρο και στιβαρό λόγο τα γνωστικά πεδία, τα έργα και τις προσωπικότητες της νεοελληνικής λογοτεχνίας και της σύγχρονης πνευματικής ζωής.

    Την έναρξη και τη λήξη της συνεδρίασης κήρυξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ενώ για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου μίλησε η Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Σαμουήλ από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Στην ομιλία της, τον χαρακτήρισε ως μια σπουδαία και πολυσχιδή προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, αναφερόμενη στις πολυάριθμες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις που έχει λάβει, μεταξύ των οποίων και ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (2021). Τόνισε, επίσης, ότι το ποιητικό του έργο έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες, ενώ οκτώ περιοδικά έχουν αφιερώσει ειδικά τεύχη στην ποίησή του. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βαγενάς αυτοπροσδιορίζεται ως "φιλόλογος", διευκρινίζοντας ότι για εκείνον η φιλολογία δεν είναι απλώς μια επιστήμη, αλλά ένα σύνολο δεξιοτήτων που εκτείνεται από την κριτική έκδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου έως την αξιολόγησή του.

    Στην αντιφώνησή του, ο Νάσος Βαγενάς ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη μεγάλη αυτή τιμή, αναφέροντας ότι νιώθει βαθιά συνδεδεμένος με την Κύπρο και τον πολιτισμό της. Στην ομιλία του, με τίτλο «Το νόημα μιας κυπριακής εμπειρίας», μίλησε για τη σχέση του με την Κύπρο, η οποία ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια και ενισχύθηκε μέσα από το πανεπιστημιακό και λογοτεχνικό του έργο. Αναφέρθηκε σε Κύπριους λογοτέχνες, όπως οι Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Πασιαρδής και Βάσος Φτωχόπουλος, καθώς και στη συμμετοχή του σε επιτροπές κρατικών βραβείων λογοτεχνίας της Κύπρου και στο περιοδικό "Ακτή", όπου υπήρξε μέλος της εκδοτικής επιτροπής για δέκα χρόνια.