Με διεθνή διάκριση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης τιμήθηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάριος Πολυκάρπου

Με διεθνή διάκριση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης τιμήθηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάριος Πολυκάρπου

  • Με το Βραβείο 2023 IEEE Frank Rosenblatt Technical Field Award, που αποτελεί την ύψιστη διάκριση για επιστήμονες/ερευνητές/τριες που διεξάγουν πρωτοποριακό ερευνητικό έργο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, τιμήθηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος», Μάριος Πολυκάρπου.

    Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου 2024, στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την Υπολογοστική Νοημοσύνη (IEEE World Congress on Computational Intelligence - IEEE WCCI 2024), στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 2,500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

    Μετά το πέρας της τελετής απονομής του βραβείου, ο Δρ. Πολυκάρπου, ως ο κεντρικός ομιλητής του Διεθνούς Συνεδρίου IEEE WCCI 2024, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην προστασία, ασφάλεια και ανθεκτικότητα των κυβερνο-φυσικών συστημάτων και υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως είναι τα δίκτυα ενέργειας, μεταφορών, υδάτων, κ.ά. Τέτοια συστήματα, λόγω της περίπλοκης, διασυνδεδεμένης και αλληλοεξαρτώμενης φύσης τους αντιμετωπίζουν διάφορες τεχνικές και λειτουργικές προκλήσεις, καθώς και θέματα ασφάλειας, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, βλαβών ή κυβερνο-επίθεσης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του εντοπισμού του προβλήματος έγκαιρα. Τέλος, ο Καθηγητής Πολυκάρπου αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και στην ανάλυση ευφυών μεθόδων παρακολούθησης για κυβερνο-φυσικά συστήματα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση πιο ανθεκτικών κοινωνιών.

     

    Frank Rosenblatt Technical Field Award

    Το Βραβείο Frank Rosenblatt Technical Field Award καθιερώθηκε από το 2004 από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), προς τιμή του διακεκριμένου Αμερικανού ψυχολόγου ερευνητή Frank Rosenblatt, ο οποίος είναι γνωστός για το πρωτοποριακό ερευνητικό του έργο στο κλάδο των νευρωνικών δικτύων. Το εν λόγω Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε κορυφαίους/ες επιστήμονες/ερευνητές/τριες από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι/ες  διακρίνονται για την ερευνητική τους αριστεία και το υψηλό επίπεδο έρευνας που διεξάγουν σε θέματα υπολογιστικής νοημοσύνης, νευρωνικών δικτύων και τεχνητής νοημοσύνης. Για περισσότερες πληφορίες για το συγκεκριμένο βραβείο: https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_Frank_Rosenblatt_Award

    Σύντομο Βιογραφικό Καθ. Πολυκάρπου

     

    Ο Μάριος Πολυκάρπου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος», ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea). 

    Παρακολούθησε με υποτροφία βασικές σπουδές στο Rice University, Η.Π.Α. (B.A. Computer Science, 1987, B.Sc. Electrical Engineering, 1987) και μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Southern California, Η.Π.Α. (M.Sc., 1989, Ph.D., 1992, Electrical Engineering). Το 1992, εντάχθηκε στο University of Cincinnati, Η.Π.Α όπου έγινε Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Το 2001 ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό μέλος που εντάχθηκε στο νεοσύστατο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος στο διάστημα 2001-2008.

    Το 2006 είχε εκλεγεί IΕΕE Fellow και κατά το διάστημα 2004-2010 ανέλαβε την Αρχισυνταξία του περιοδικού IEEE Transactions on Neural Networks and Learning Systems. Το 2016 ο Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου έλαβε το Διεθνές Βραβείο IEEE Neural Networks Pioneer Award για την πρωτοποριακή του έρευνα στο κλάδο των νευρωνικών δικτύων.

    Σε συνεργασία με την ερευνητική του ομάδα έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων σε θέματα τεχνολογίας πληροφορίας και επικοινωνιών και στην εφαρμογή τους σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα διανομής νερού, έξυπνα κτήρια, δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ρομποτική και στις έξυπνες μεταφορές. Έχει επίσης κατοχυρώσει 6 πατέντες στην αυτοματοποίηση συσκευών υγείας.

    Στην τριανταετή ακαδημαϊκή του καριέρα, ο Καθηγητής Πολυκάρπου έχει εξασφαλίσει ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις για περισσότερα από 80 ερευνητικά έργα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Μεγαλύτερο όμως επιστέγασμα της ερευνητικής αριστείας του αποτελούν οι χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το ERC Synergy Grant, το 2021, το ERC Advanced Grant, το 2012, ως επίσης και το πρόγραμμα Teaming για αναβάθμιση του «Κοίος» σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας.