Ηγετικός ρόλος του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού: Το Πρόγραμμα "Στεκόμαστε Μαζί – ViSC"

Ηγετικός ρόλος του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού: Το Πρόγραμμα

  • Το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ηγείται της εφαρμογής του ολιστικού προγράμματος πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού "Στεκόμαστε Μαζί – ViSC" υπό το Συντονισμό της Δρος Ανθής Λούτσιου του Τμήματος Ψυχολογίας.

    Πανεπαρχιακή Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στα Σχολεία Πιλοτικής Εφαρμογής

    Στις 12 Δεκεμβρίου 2024, κατά τη Μέρα Εκπαίδευσης του Εκπαιδευτικού, διοργανώθηκε ολοήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα σε τέσσερεις σχολικές μονάδες της Μέσης Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 εκπαιδευτικών. Ομάδα πιστοποιημένων εκπαιδευτών του προγράμματος, αποτελούμενη από ειδικούς του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς επίσης και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) και της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του ΥΠΑΝ, πραγματοποίησε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στα εξής γυμνάσια που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση εφαρμογής του προληπτικού προγράμματος για τα σχολικά έτη 2024-2025 και 2025-2026:

    • Λευκωσία: Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας
    • Λεμεσός: Γυμνάσιο Νεάπολης
    • Λάρνακα/Αμμόχωστος: Γυμνάσιο Ξυλοφάγου
    • Πάφος: Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου

    Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, όπως υποδήσεις ρόλων, συζητήσεις σεναρίων σχολικού εκφοβισμού και ασκήσεις κοινωνικών δεξιοτήτων. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα προετοιμάζει τους εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία κοινωνικών, συναισθηματικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων σε μαθητές όλων των τάξεων των τεσσάρων γυμνασίων.  

                                 

    Στρατηγική Συνεργασία που Κάνει τη Διαφορά

    Το πρόγραμμα "Στεκόμαστε Μαζί – ViSC" αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ κορυφαίων φορέων, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ΟΝΕΚ, και το ΥΠΑΝ. Η συνδυασμένη τεχνογνωσία και οι κοινές δεσμεύσεις των φορέων αυτών ενισχύουν την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων δράσεων, καθιστώντας τη συνεργασία θεμελιώδη για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της πρόληψης.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσα από τη συντονιστική του δράση, επιτυγχάνει:

    • Την επιστημονική εγκυρότητα των δράσεων του προγράμματος.
    • Τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου δικτύου συνεργασίας που εμπλέκει σχολεία, γονείς και την ευρύτερη κοινότητα.
    • Την ενίσχυση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, παρέχοντας τους τα εργαλεία και τη γνώση για την εφαρμογή του προγράμματος.
    • Τη συστηματική παρακολούθηση και υποστήριξη της υλοποίησης του προγράμματος, εξασφαλίζοντας την ποιότητά του.

    Επιστημονικά Τεκμηριωμένη Προσέγγιση και Εντυπωσιακά Αποτελέσματα

    Το "Στεκόμαστε Μαζί" βασίζεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα Viennese Social Competence (ViSC), το οποίο έχει αποδείξει επιστημονικά επικυρωμένα αποτελέσματα στη μείωση του εκφοβισμού. Στην Κύπρο, η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται με εκσυγχρονισμένη ελληνική προσαρμογή, από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τη Δρ Ανθή Λούτσιου, τη Δρ Χαρά Δημητρίου και τη Δρ Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη.

    Υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως Ανάδοχος Φορέας και Αποκλειστικός Συντονιστής του έργου, συντονίζει την υλοποίηση με τη συμμετοχή έμπειρης Επιστημονικής Ομάδας. Η Επιστημονική Ομάδα Έργου εργάζεται με μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων και ψυχολόγων για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του προγράμματος με αναθεωρημένα εκπαιδευτικά και άλλα εργαλεία, όπως:

    • Οδηγός Σχολείου: Πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.
    • Οδηγός Εκπαιδευτικού: Αναλυτικά σχέδια μαθημάτων και εκπαιδευτικό υλικό για την εφαρμογή δράσεων με όλους τους μαθητές/τις μαθήτριες.
    • Οδηγός Γονέα: Υποστήριξη γονέων για την αναφορά και διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού.
    • Βιωματικά Εργαστήρια και Επιμορφωτικά Προγράμματα: Δράσεις που ενισχύουν τον ρόλο γονέων και εκπαιδευτικών στην πρόληψη του φαινομένου.

     

    Εκπαίδευση Ειδικευόμενων Ψυχολόγων

    Ένα σημαντικό όφελος του προγράμματος είναι η ενεργός συμμετοχή ειδικευόμενων ψυχολόγων από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι ειδικευόμενοι, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας έργου, αποκτούν πρακτική εμπειρία, εξειδικευμένες γνώσεις και εκπαίδευση στις βέλτιστες πρακτικές πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού, ενισχύοντας τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και τον διαχρονικό τους ρόλο ως υποστηρικτές των σχολικών κοινοτήτων.

    Συμπερίληψη και Βιωσιμότητα: Επένδυση στους Εκπαιδευτικούς

    Το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά σε πρώτο στάδιο στα τέσσερα γυμνάσια του ΥΠΑΝ, με στόχο τη γεωγραφική εκπροσώπηση και τη συμπερίληψη. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως φορείς αλλαγής, ενώ το πρόγραμμα επιδιώκει να ενσωματωθεί πιο οργανικά μέσα στη σχολική μονάδα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO, με στόχο την επίδραση και τη βιωσιμότητας. Με την ενίσχυση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών και την παροχή ευκαιριών για επιμόρφωση και δικτύωση, το "Στεκόμαστε Μαζί" συμβάλλει στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου η ασφάλεια και η υποστήριξη κυριαρχούν. Ακολουθείται ένα μοντέλο κλιμακωτής εκπαίδευσης (capacity building), μέσω του οποίου η Επιστημονική Ομάδα Έργου του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης/υποστήριξης επαγγελματιών και πιστοποίησής τους ως Εκπαιδευτές του «Στεκόμαστε Μαζί–ViSC». Οι εκπαιδευτές αυτοί ενισχύουν, με τη σειρά τους, τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές (multipliers), μεταφέροντας γνώσεις και δεξιότητες στους μαθητές, βάση δομημένων σχεδίων μαθημάτων του ViSC, και δημιουργώντας μια βιώσιμη κουλτούρα πρόληψης.

    Ένα Μέλλον με Συμπεριληπτικά Σχολεία

    Το πρόγραμμα "Στεκόμαστε Μαζί – ViSC" ενισχύει την εκπαιδευτική κοινότητα, προωθώντας τη συνεργασία και τον σεβασμό. Μέσα από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΟΝΕΚ και του ΥΠΑΝ, συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλών σχολικών περιβαλλόντων, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται προστατευμένοι και υποστηριγμένοι.

    Δράσεις Ανοιχτές Στην Κοινότητα

    Επιπρόσθετα των δράσεων στα σχολεία προσφέρονται και δράσεις ανοιχτές στην κοινότητα με βιωματικά εργαστήρια γονέων και κηδεμόνων. Στόχος η ευαισθητοποίηση και κατανόηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, η ενίσχυση της πρόληψης και η προσφορά στήριξης.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Στεκόμαστε Μαζί» μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του ΟΝΕΚ

    Στοιχεία Επικοινωνίας με την Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος και Δηλώσεις Ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε μελλοντικές δράσεις:  [email protected]