Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαργαρίτα Χλη διορίστηκε μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαργαρίτα Χλη διορίστηκε μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη

  • Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγχαίρει την Επίκουρη Καθηγήτρια Ρομποτικής Όρασης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και Διευθύντρια του Vision for Robotics Lab (V4RL) στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH Zurich) και στο ΠΚ, Δρ. Μαργαρίτα Χλη, για τον διορισμό της ως μέλος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Taskforce).

    Η συμμετοχή της Επ. Καθηγήτριας Μαργαρίτας Χλη ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2025, το οποίο ενέκρινε τη σύσταση Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Επιτροπή, η οποία  θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη, ενσωμάτωση και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κύπρο, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το Εθνικό AI Taskforce θα τελεί υπό την Προεδρία του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία. Τα υπόλοιπα 10 μέλη της Επιτροπής διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, για πενταετή θητεία.

    Η Μαργαρίτα Χλη είναι Καθηγήτρια Ρομποτικής Όρασης και διευθύντρια του Vision for Robotics Lab στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH Zurich). Η έρευνά της συνέβαλε στην πρώτη αυτόνομη πτήση μικρού drone βασισμένου αποκλειστικά στη ρομποτική όραση, καθώς και στην πρώτη επιτυχημένη επίδειξη συνεργατικού SLAM για σμήνος μικρών drones, εξοπλισμένων το καθένα με μία κάμερα. Η Δρ Χλη έχει δώσει προσκεκλημένες ομιλίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, στο TEDx, και στο ICRA, ενώ το 2016, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Robohub με τις «25 γυναίκες στη Ρομποτική που πρέπει να γνωρίζετε». Το 2023, τιμήθηκε με την επιχορήγηση ERC Consolidator Grant, μία από τις πιο σημαντικές και ανταγωνιστικές επιχορηγήσεις για θεμελιώδη έρευνα, με στόχο την ανάπτυξη της ομάδας της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την έρευνα στην προηγμένη ρομποτική αντίληψη.

    Η συμμετοχή της Δρ Μαργαρίτας Χλη στην Εθνική Επιτροπή αποτελεί αναγνώριση της έρευνας και της τεχνογνωσίας της  στον τομέα της ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συμβολή της τόσο στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία όσο και στις πρακτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, την κοινωνία, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια της χώρας μας.