Εργαστήριο σε πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου

-
Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργάνωσε περιφερειακό εργαστήριο/workshop on Harmonization of Operational Protocols for the Collection, Identification and Counting of Microplastics in Beach Sands and Seawater στα πλαίσια του περιφερειακού προγράμματος Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας RER7015: “Enhancing Coastal Management in Fresh and Saltwater Bodies by Using Nuclear Analytical Techniques, Including the Monitoring of Microplastics” στη Λευκωσία, 21-25 Οκτωβρίου 2024.
Η αυξανόμενη παρουσία μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον ενέχει κινδύνους τόσο για τη θαλάσσια ζωή όσο και για τον άνθρωπο, και γενικότερα το περιβάλλον. Ως εκ τούτου η συστηματική κ εναρμονισμένη ανάλυση μικροπλαστικών σε περιβαλλοντικά δείγματα αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για αξιόπιστη αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος με μικροπλαστικά.Στο εργαστήριο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία συμμετείχαν 13 ερευνητές από 10 διαφορετικά κράτη.Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η εναρμόνιση των πρωτοκόλλων ανάλυσης μικροπλαστικών σε θαλάσσιο περιβάλλον (δείγματα άμμου και νερού), και αποτελείτο από το θεωρητικό μέρος με παρουσιάσεις και συζητήσεις, καθώς επίσης και δειγματοληψία μικροπλαστικών από θαλάσσια άμμο και νερά (με ειδικό δίχτυ manta) και επεξεργασία και ανάλυση των δειγμάτων στα εργαστήρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Συντονιστής της κυπριακής συμμετοχής είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννης Πασχαλίδης, που είναι επικεφαλής και του Εργαστηρίου Ραδιοαναλυτικής-Περιβαλλοντικής Χημείας. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου εστιάζονται στη μελέτη και κατανόηση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς ραδιοτοξικών ρύπων, καθώς επίσης στην ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων προσδιορισμού τους σε φυσικά συστήματα. Το εργαστήριο έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε διάφορα Ευρωπαϊκά και τοπικά προγράμματα σε σχέση με τη Χημεία και την ανάλυση ραδιενεργών στοιχείων, καθώς επίσης και σε μελέτες σχετικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας/ραδιοστοιχείων και το πρόβλημα του φωσφογύψου στην Κύπρο. Το εργαστήριο έχει αναπτύξει εξειδικευμένη τεχνογνωσία στην ραδιομετρία ουρανίου, ραδίου και ραδονίου σε περιβαλλοντικά δείγματα και την απομάκρυνση ραδιοτοξικών ρύπων απο υδατικά συστήματα με τη χρήση χημικά τροποποιημένων φυτικών ινών. Στο εργαστήριο έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές τους διατριβές 10 φοιτητές/τριες διδακτορικού επιπέδου και 17 φοιτητές/τριες επιπέδου μάστερ. Τα τελευταία χρόνια το εργαστήριο έχει εστιάσει τις δραστηριότητες του στη μελέτη μικροπλαστικών και συγκεκριμένα στην ανάλυση τους σε περιβαλλοντικά δείγματα, αλλά και στη μελέτη τους σαν δευτερογενείς ρύποι και ειδικότερα στο ρόλο τους στη δέσμευση και διασπορά (ραδιο)τοξικών μεταλλοϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα : υπό κατασκευή
Περισσότερες πληροφορίες:
Καθηγητής Ιωάννης Πασχαλίδης
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: [email protected]
Τηλ.: 22 892785