Επιστημονική Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη
-
Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Παραδείγματα και Εφαρμογές στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία», πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με πρωτοβουλία του Γραφείου της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων. Στόχος της ημερίδας ήταν η ενίσχυση της κατανόησης και της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, αναδεικνύοντας πως μπορεί να εμπλουτιστεί η διαδικασία της ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, διευκολύνοντας τη συμμετοχή, την αλληλεπίδραση και ενισχύοντας, παράλληλα, τις δεξιότητες των φοιτητών και φοιτητριών
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης τόνισε τη σημασία της ουσιαστικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών και φοιτητριών διαφορετικών γενεών, επισημαίνοντας την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης των εκπαιδευτικών σχετικά με τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις. Σημείωσε ότι η χρήση εργαλείων ΤΝ μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ο χρόνος που εξοικονομούμε με τη χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να είναι εις βάρος της καλλιέργειας της κριτικής μας σκέψης και της ισχυρής ηθικής στάσης που χρειάζεται να έχουμε σε θέματα λογοκλοπής και σεβασμού στην πνευματική ιδιοκτησία».
Από την πλευρά της, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Τατιάνα-Ελένη Συνοδινού, ανέδειξε την ανάγκη για καινοτόμες προσεγγίσεις στα πανεπιστήμια, οι οποίες να επικεντρώνονται στην αξιοποίηση της ΤΝ για την παροχή δεξιοτήτων και γνώσεων που θα είναι χρήσιμες στους φοιτητές και στις φοιτήτριες κατά τη διάρκεια και μετά τις σπουδές τους. Επεσήμανε τη σημασία διαμόρφωσης νέων μοντέλων και πρακτικών διδασκαλίας, μάθησης και έρευνας, που θα λειτουργούν ως πυλώνες εξέλιξης τόσο για το πανεπιστήμιο όσο και για την κοινωνία. Αναφέρθηκε στις πολλαπλές δυνατότητες της ΤΝ στην ενδυνάμωση της διδασκαλίας, όπως η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και η εξατομικευμένη προσέγγιση της μάθησης με βάση τις ανάγκες και τις δεξιότητες των φοιτητών και των φοιτητριών. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής του ακαδημαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου στις νέες προκλήσεις που θέτει η χρήση της ΤΝ κάτι που το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί από το 2023, διαμορφώνοντας συστάσεις για την αξιοποίηση της ΤΝ στην εκπαιδευτική διαδικασία, και συνεχίζει να προωθεί μέσα από διάφορες ενημερωτικές δράσεις του.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, οι ακαδημαϊκοί Άντης Λοϊζίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νικόλας Διέτης, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής, και Πάνος Ηπειρώτης, Καθηγητής στο Stern School of Business του New York University, παρουσίασαν τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προκλήσεις στη χρήση της ΤΝ. Οι παρουσιάσεις τους εστίασαν στους πρακτικούς τρόπους εφαρμογής της ΤΝ στη διδασκαλία του 21ου αιώνα, καθώς και στις δυνατότητες και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αξιολόγηση των φοιτητών. Στο δεύτερο μέρος, οι ακαδημαϊκοί Κώστας Κωνσταντινίδης, Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Δώρα Λοϊζίδου, Λέκτορας στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μιχαλίνος Ζεμπύλας, Καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και Ελένη Χριστοδούλου, Ειδική Επιστήμονας Διδασκαλίας και Έρευνας, εστίασαν στις εφαρμογές της παραγωγικής ΤΝ σε διάφορους τομείς και συγκεκριμένα στις δυνατότητες της ΤΝ στον οπτικοακουστικό τομέα, στη συγγραφή ακαδημαϊκών κειμένων σε ξένες γλώσσες και στη στάση των φοιτητών και φοιτητριών απέναντι σε εργαλεία, όπως το ChatGPT.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής, Μάριος Δικαιάκος. Δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να θέσουν ερωτήματα και να εκφράσουν σχόλια προς τους ομιλητές, συμβάλλοντας σε έναν παραγωγικό διάλογο σχετικά με τη χρήση της ΤΝ στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση της ΤΝ στην εκπαίδευση αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την προώθηση της ποιοτικής διδασκαλίας, με την προϋπόθεση ότι η χρήση της γίνεται με ηθικό και κριτικό τρόπο, ενισχύοντας τόσο την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και την προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών και φοιτητριών μέσω δεξιοτήτων που θα τους είναι απαραίτητες στο εργασιακό περιβάλλον μετά την αποφοίτησή τους.