Εναρκτήρια Εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έργου CY-ESM

-
Η επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου CY-ESM (Cyprus Empowered Surveillance Mechanism) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025 στη Λεμεσό, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας συνεργασίας μεταξύ εθνικών και διεθνών φορέων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στην Κύπρο. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης των λοιμωδών νοσημάτων, ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις της δημόσιας υγείας.
Το CY-ESM αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας (ΙΥ&ΥΔΥ) του Υπουργείου Υγείας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο συντονίζεται από τις ΙΥ&ΥΔΥ του Υπουργείου Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EU4Health της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το συνολικό ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η στρατηγική και οι στόχοι του έργου και συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις εθνικές αρχές και ευρωπαϊκούς φορείς. Χαιρετισμούς απηύθυναν, μέσω εκπροσώπων τους, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Δαμιανός, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Τη συνάντηση χαιρέτισαν και οι συντονιστές του έργου, η Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Διευθύντρια του ΙΥ&ΥΔΥ, ο Δρ. Γεώργιος Νικολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ. Παναγιώτης Κολιός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκπροσωπώντας το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ».
Ακολούθησε παρουσίαση από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και την Ψηφιακή Ανάπτυξη (HaDEA), ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του οργανισμού και στα χρηματοδοτούμενα έργα του προγράμματος EU4Health. Σημαντική ήταν και η ομιλία του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τις στρατηγικές ενίσχυσης των συστημάτων επιτήρησης των νοσημάτων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναδεικνύοντας έτσι τον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών επιτήρησης στη θωράκιση της δημόσιας υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι παρουσιάσεις των μελών της ερευνητικής ομάδας του CY-ESM που ακολούθησαν ανέδειξαν τα εξής βασικά σημεία στην υλοποίηση του έργου:
- Την προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας» (One Health), η οποία στοχεύει στη διασύνδεση δεδομένων για την ανθρώπινη, ζωική και περιβαλλοντική υγεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολιστικό σύστημα επιτήρησης.
- Την πλήρη ψηφιοποίηση των συστημάτων επιτήρησης, η οποία θα επιτρέπει την καταγραφή και ανάλυση δεδομένων υγείας σε πραγματικό χρόνο.
- Την ενίσχυση της συνεργασίας με εθνικούς και διεθνείς φορείς, η οποία θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε προκλήσεις δημόσιας υγείας.
- Την εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, που θα τους εξοπλίσουν με προηγμένες και καινοτόμες μεθόδους επιδημιολογικής επιτήρησης και ανάλυσης δεδομένων.
- Την προστασία της υγείας του πληθυσμού, μέσω της εφαρμογής συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και καινοτόμων τεχνολογιών παρακολούθησης νοσημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: www.cy-esm.eu