Έκθεση Χαρακτικής του Μιχάλη Αρφαρά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

-
Πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικής του Μιχάλη Αρφαρά, Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Διευθυντή του Τομέα Χαρακτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Η έκθεση που άνοιξε στις 5 Νοεμβρίου 2024 είναι αφιερωμένη στα χαρακτικά που συνοδεύουν την ιδιαίτερη έκδοση «Κ. Π. Καβάφης, ποιήματα αποκηρυγμένα, κρυμμένα, ανολοκλήρωτα και τέσσερα σχεδιάσματα», στα οποία ο Αρφαράς εμπνεύστηκε από τα ποιήματα του Καβάφη και αποτύπωσε τη βαθιά σύνδεση του με τον σπουδαίο αυτό ποιητή. Η έκδοση αποτελείται από καλλιτεχνικά έργα που ενσωματώνουν την ποίηση και τον μοναδικό λογοτεχνικό κόσμο του Καβάφη.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, εγκαινίασε την έκθεση τονίζοντας τη σημασία του πολιτισμού στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, ενώ ανέδειξε τη σχέση της τέχνης με τη λογοτεχνία, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη δουλειά του Αρφαρά. Η έκθεση αυτή επιτρέπει στο κοινό να εξερευνήσει τον καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ του Καβάφη και του Αρφαρά.
Η Διευθύντρια της βιβλιοθήκης, κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» για την παραλαβή δύο αντιτύπων της συλλεκτικής αυτής έκδοσης, τα οποία θα προστατευτούν ιδιαίτερα, καθώς ενισχύουν την κληρονομιά του Καβάφη μέσα από την εικαστική διάσταση που προσέθεσε ο κ. Αρφαράς. Τόνισε ακόμα ότι τα δύο αντίτυπα του βιβλίου θα τύχουν ευαίσθητης μεταχείρισης στους χώρους της βιβλιοθήκης.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, Μιχάλης Αρφαράς, εξήγησε την προσέγγισή του στην εικονογράφηση, η οποία βασίστηκε στη συναισθηματική του σύνδεση με την ποίηση του Καβάφη, καθώς και στη χρήση της τεχνικής της χαρακτικής, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ένα χαρακτηριστικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ανέφερε πως τα έργα του, εμπνευσμένα από τον Ελληνισμό, την Αίγυπτο και την κοπτική τέχνη, αντανακλούν την πλούσια πολιτιστική ταυτότητα του Καβάφη.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Κτήριο «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2024, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι στην ποίηση και την προσωπικότητα του Καβάφη.